Träning

 

Träning

 

Halsingarna har regelbundna träningar där vi träffas och förbättrar vårt samarbete inom gruppen samt våra individuella stridsfärdigheter. Eftersom vi slåss med kopior av vikingatida vapen i stål är det viktigt att kunna hantera sina vapen på ett säkert sätt för att undvika skador, mycket av träningen har därför en aspekt av säkerhet.

 

Det system vi tränar efter är mer eller mindre det samma i hela världen, något som möjliggör för oss att träna tillsammans med andra vikingar vi träffar samt möta dem i stora härslag. Olika vapen har olika träffområden, vilket innebär att man måste träffa sin motståndare på en specifik del av kroppen för att denna ska ”dö”. För de flesta vapen innebär det torso, överarm och lår. Detta gäller för svärd, yxor och knivar. Spjut och pilbågar har andra träffområden. Huvudet är det strängt förbjudet att träffa.

Utöver denna ”standardform” av träning finns det även andra varianter där vi slåss med utökat träffområde. Som mest är hela kroppen inklusive huvudet träffområde, då är viss rustning nödvändig, något som man annars inte behöver använda. Vadderade handskar är dock alltid ett krav. Genom att använda större delen av kroppen som träffområde får man en mer realistisk kamp.

 

Halsingarna bjuder varje vår in till träningshelg på Ekestads vikingagård utanför Kristianstad. Alla föreningar som tränar härkamp får gärna delta. Om man är intresserad av att medverka på träningshelgen eller börja träna med Halsingarna är man välkommen att höra av sig till någon av våra tränare under Kontakt. Vi har 20 års erfarenhet av träning och härkamp!